We’ re On Instagram:
Image Alt

Volupt Art

Banksy het mysterie

Banksy, onder de kunstverzamelaars is dit misschien wel een van de meest gewilde kunstenaars van het moment. Je hebt vast wel eens een werk van Banksy gezien, de graffiti tekeningen zijn namelijk in alle grote steden te vinden. Deze artiest is gehuld in een sluier van mysterie, niemand weet namelijk wie hij is. De tekeningen zijn vrijwel altijd gericht op actuele onderwerpen die spelen in de maatschappij. Van oorlog in het Midden Oosten tot aan racisme, vrijwel alles komt aan bod bij de werken van Banksy. Maar wat voor persoon is het nu eigenlijk? En wat maakt Bansky zo bijzonder? Dat gaan we jou vandaag eens laten zien!

Urban Art Movement

De kunst van Banksy behoort tot de Urban Art Movement, het is namelijk een vorm van graffiti. Sinds wanneer is graffiti een officiële kunstvorm vraag je je misschien af? De erkenning van straatkunst als kunstvorm begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw en kwam voort uit een overheersende graffiti-gemeenschap die overal in de steden in Amerika tekeningen achter lieten. Deze vorm van expressie is niet anders dan een traditie die teruggaat tot het begin van de zestiende eeuw, toen anonieme satirische gedichten op beelden in Rome werden geschreven als een uitlaatklep voor ongerechtvaardigde sociale ongelijkheid, vaak heeft het dan ook een politiek doel. Deze beelden bevonden zich in de dichtstbevolkte en drukst bezochte straten van de stad, dit was voor de kunstenaars de enige manier om hun boodschap kenbaar te maken. 

Graffiti en Río d Janeiro. Vía Pixabay

Graffiti Rio de Janeiro

De aanwezigheid van straatkunst in een de steden was vooral gebaseerd op de notie van herhaling. Wat betekent dit? Omdat de impact van de boodschap alleen opvalt als het voor een lange  tijd te zien is, zorgden graffitikunstenaars dat zij hun boodschap op zoveel mogelijk plekken kenbaar maakten aan de gemeenschap. Vroeger moesten kunstenaars echt strijden om hun werk te laten zien, ze waren namelijk niet de enige die een bepaalde boodschap naar voren wilde brengen. Alle bekende namen in de wereld van de straatkunst, zoals Shepard Fairey en Banksy, baseerden hun activiteiten als kunstenaar op het idee dat het belangrijk is om een bepaald soort werk in verschillende steden te zetten. Ze waren in feite bezig met het opbouwen van een eigen identiteit, een soort gezicht waar mensen hen aan konden herkennen.

Kunst of vandalisme?

In tegenstelling tot de kunstenaars uit het Rome lopen de artiesten vandaag de dag minder risico om levenslang opgesloten te worden. Af en toe wordt deze vorm veroordeeld, dit is voornamelijk wanneer het echt op de grens zit van artistieke expressie en vandalisme. Deze tweedeling wordt goed geïllustreerd door de arrestatie van straatkunstenaar Zevs in Hong Kong in 2009. Hij had toen een Chanel-logo geschilderd de muur van de Giorgio Armani winkel om de oorlog tussen de merken weer te geven. In dit geval is er toch geoordeeld dat dit zich echt wel in het vak vandalisme bevindt, dit laat wel zien dat graffiti zich nog altijd in een soort grijs gebied in de kunstwereld begeeft. 

Spray vía Pixabay
Spray by Vojta Kucer

Opleving van deze kunstvorm

Sotheby’s London organiseerde in 2014 de eerste tentoonstelling van de internationaal bekende kunstenaar Banksy. Twee jaar later ging Sotheby’s Hong Kong opnieuw een samenwerking aan met de legendarische Street Art dealer Steve Lazarides aan om de tentoonstelling They Would Be Kings op te zetten, in deze tentoonstelling kwam het werk van ‘s werelds meest prominente urban artists voor. Dit laat wel zien dat er steeds meer belangstelling komt voor deze unieke vorm van kunst. Zelfs in Nederland hebben wij enkele werken van deze bekende Banksy, je kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Banksy Amsterdam in het Moco Museum. Erg bijzonder om te zien en super belangrijk voor de kunstwereld in het algemeen. 

Kunstwerken die op de muren van steden zijn begonnen, bevinden zich op dit moment dus echt op de top van de kunstmarkt. De discussie over de betekenis van straatkunst is de laatste tijd steeds vaker een onderwerp waar studenten over nadenken. Het is duidelijk dat we voorbij het punt zijn om straatkunst simpelweg te definiëren als een specifieke stroming of een bepaalde subcultuur. Als we zouden zeggen dat het een buitengewone vorm van artistieke expressie zou zijn, dan komen we nog tekort. Het staat geheel los van de kunst, het is een soort expressie van meningen die leven onder het volk. Dit is dan ook de reden dat Banksy bij zoveel mensen emotie weet op te roepen.

Een apart Bansky schilderij

Banksy heeft een van de meest gewaagde stunts uit de kunstgeschiedenis weten te plegen, waarbij hij een van zijn bekendste werken liet vernietigen nadat hij voor iets meer dan 1 miljoen pond op een veiling verkocht was. Girl With Balloon was het laatste item in een veiling bij Sotheby’s, de verkoopprijs was met ruim 1,04 miljoen pond toch echt wel hoog te noemen. Kort nadat de hamer viel om de veilig te sluiten zakte het doek echter door een in het frame geïnstalleerde shredder. Banksy plaatste een foto op Instagram van het versnipperde met de tekst “Going, going, go, gone …”. Dit is toch wel typisch Banksy, alles er aan doen om anders te zijn dan de andere artiesten in de kunstwereld. Voor de koper zelf is het niet zo erg, waarschijnlijk is dit Banksy schilderij alleen maar meer waard geworden.

Banksy in Venetië

Vorige week werd de kunstwereld helemaal gek toen er berichten naar buiten kwamen dat Banksy zich mogelijk bevond in Venetië, waarbij hij een muurschildering van een jong migrantenkind in een reddingsvest werd achtergelaten. Maar het lijkt erop dat we weer eens in de val zijn gelokt door Banksy. Deze bekende straatartiest plaatste namelijk een video op Instagram waarin hij zelf zijn kunst is gaan verkopen op een bekende handelsstraat in Venetië, zonder vergunning natuurlijk. De meeste mensen in de clip lijken oprecht geïnteresseerd in het werk. De Italiaanse politie vindt het wat minder, zij vertellen de man namelijk dat hij moet vertrekken omdat hij geen vergunning heeft. Kun je het geloven, de politie die een wereldberoemde kunstenaar onbewust naar huis heeft gestuurd? 

Don't have an account?

Register

X