We’ re On Instagram:
Image Alt

Volupt Art

Demian Hirst, dé aanwinst voor in huis

Er zijn heel wat verschillende soorten artiesten en kunstenaars te vinden op deze wereld. Dat is dan ook zo mooi aan kunst, iedereen heeft wel een kunstenaar waar hij of zij zich door geraakt voelt. Eén van de kunstenaars die hevige emoties bij mensen weet op te roepen is Demian Hirst. Deze bekende kunstenaar staat ook wel bekend om zijn bijzondere materiaalkeuzes en aparte werken. Je kunt ervoor kiezen om een schilderij te kopen om het te bewaren, dit is een soort investering. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor kunstuitleen, hierdoor is het mogelijk om voor veel minder geld toch te genieten van de meest schitterende werken. In dit artikel laten we het een en ander zien over Demian Hirst, daarnaast bekijken we hoe ook jij deze werken tentoon zou kunnen stellen.

Wie is Demian Hirst?

Damien Hirst groeide op in Leeds in een streng katholiek gezin. De religie zou later een rol spelen in zijn werk. Al van vroeg af aan toonde hij belangstelling voor de gruwelijke aspecten van het leven. Zijn moeder zou hem later omschrijven als een ‘ziek, apart kind’. Niet bepaald een compliment, al valt het allemaal wel mee. Hirst maakte deel uit van een opkomende beweging die bekend staat als de Young British Artists. Ze stonden bekend om hun ongebruikelijke materialen en hun uitdagende kunstconcepten. Een van Hirst's eerste werken, "With Dead Head", illustreert zijn interesse in de dood en het door elkaar schudden van de oude kunstwereld. Op de foto poseert de kunstenaar, met een enorme grijns op zijn gezicht, naast een afgehakt hoofd in een mortuarium. Precies, dat is nou wat je noemt een statement!  
In 1991 had Hirst zijn eerste solotentoonstelling in de Woodstock Street Gallery in Londen. Het jaar daarop nam hij ook deel aan de Young British Artists show in de Saatchi Gallery. Daar toonde hij "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living", een lange glazen tank met een in grote haai. Hoewel zijn carrière echt goed op weg was, ging niet elke tentoonstelling zoals gepland. Hij wilde een rottende koe meenemen voor een tentoonstelling in New York City in 1995, maar hij werd tegengehouden door de burgemeester. Hirst werd het jaar daarop met een show in de Gagosian Gallery in New York wel weer warm onthaald. Naast zijn glazen tankwerken heeft Hirst ook schilderijen en sculpturen gemaakt. Hij verkende zijn interesse met bekende werken als "Controlled Substances Key Painting" (1994). Het werk maakte deel uit van een serie die bekend stond als puntschilderijen, maar Hirst schilderde er maar een paar. Hij liet andere kunstenaars zijn visioenen uitvoeren, net zoals Andy Warhol dat deed.  
Hirst bleef de grenzen van de kunst verleggen. In 2007 onthulde hij " For the Love of God", een glinsterende, met diamanten bezette schedel van platina. Veel critici waren niet onder de indruk van deze "viering tegen de dood", zoals Hirst beschreef. Anderen verbaasden zich over de verwachte verkoopprijs van 100 miljoen dollar. In 2009 exposeerde Hirst een groep schilderijen, No Love Lost, Blue Paintings, die de woede van vele critici opwekte die de stukken als "saai" en "amateuristisch" bestempelden. Veel van deze werken zijn geïnspireerd op een van zijn favoriete kunstenaars, Frances Bacon. Dit heeft tot een aantal nare vergelijkingen geleid. Misschien een teken van afnemende belangstelling voor zijn werk, niemand kocht het stuk aanvankelijk. Het werd later gekocht door een groep mensen die toebehoorden tot de London's White Cube galerij in Londen.

standbeeld en Monaco By. Jan Kideborn

Tussen kunst en kitsch

Het kan natuurlijk zijn dat je thuis een werk hebt hangen waarvan je vermoed dat deze afkomstig is van een bekende kunstenaar. Wellicht blijkt dat je een echte Demian Hirst boven de bank hebt hangen. Dankzij Tussen Kunst en Kitsch is het mogelijk om snel inzage te krijgen in jouw kunstwerken. Door langs te gaan voor professioneel advies zal je te weten kunnen komen wat voor soort werk je nu eigenlijk in handen hebt. Vaak blijkt dat het niet om een origineel werk gaat, echter zitten er nog altijd wel eens wat pareltjes tussen. Deze pareltjes zouden zomaar eens een hele hoop geld waard kunnen zijn. Langsgaan voor advies bij Tussen Kunst en Kitsch is natuurlijk nooit verkeerd.  

Investeren, of toch lenen?

We hebben je al laten zien dat de laatste jaren de populariteit van de kunst van Demian Hirst ietwat is afgenomen. Hoe dit kan is altijd lastig te voorspellen, wellicht is het ‘bijzondere randje’ er een beetje af. Deze ontwikkeling is voor de reguliere particulier of voor de kleine musea een uitstekende mogelijkheid om eenvoudig aan te kunst te komen. Er zijn twee manieren waarop je een werk van Demian Hirst kunt bemachtigen. De eerste is om een schilderij te kopen, dit is de meest voor de hand liggende optie. Door de daling in de populariteit liggen de prijzen een stuk lager dan voorheen, hierdoor kan je voor minder geld een prachtig werk kopen. De waarde blijft relatief gelijk, je moet het dan ook als een investering zien.
Heb je niet het geld beschikbaar om een schilderij te kiezen dan is het lenen van een werk altijd nog een optie. Het voordeel van kunstuitleen is dat je voor relatief weinig kosten een bepaald werk binnen kunt halen. Soms is het zelfs mogelijk om het werk gratis tentoon te kunnen stellen. Je kunt altijd een galerij contacteren om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.  

Een belangrijke kunstenaar

Eén ding is zeker, Demian Hirst is een van de meest bijzondere kunstenaars die de wereld ooit gekend heeft. Zijn absurde werken zijn erg bijzonder om te zien, je wilt het liefst heel de dag blijven kijken. Voor de meest prachtige werken ben je bij www.voluptart.org op de juiste plaats. Door de schappelijke prijzen kan iedereen in Nederland voorzien zijn van een prachtig werk. Kunst is iets persoonlijks, door het ruime aanbod aan verschillende soorten werken is er altijd wel iets wat jou interesseert. Juist dit maakt kunst dan ook zo bijzonder!
Don't have an account?

Register

X